Itt vagy:IdealHome - Blog - Hasznos információk - 5+1 ellenőrző lista a kivitelezővel való szerződéskötés előtt!
2019. február 18., hétfő 14:14

5+1 ellenőrző lista a kivitelezővel való szerződéskötés előtt!

(1 szavazat)
5+1 ellenőrző lista a kivitelezővel való szerződéskötés előtt! Forrás: https://lhba.org

Őrületesen sok a megbízhatatlan szakember és vállalkozó az építőiparban. Sokszor elgondolkodom azon – miközben sorra látom és hallom a negatív tapasztalatokat - , hogy hogyan lehetne ennek véget venni. Ez az a szakma, ahol talán a legtöbb visszaélés történik. De mit is nézzünk meg mindenképpen, mielőtt leszerződnénk?

 

Sokan egész életükben azért gyűjtögetnek, hogy meglegyen álmaik otthona. Vagy újat építtetnek, vagy felújítják a régi lakásukat. Beleteszik félretett pénzüket, és a vállalkozók egy része ezt nem veszi elég komolyan. Különbséget kell tennünk a szándékos és nem szándékos károkozások között, de alapjaiban Te tudod az elsődleges szűrést megtenni, ha végigveszed 5+1 ellenőrzőlistánkat!

Keresd meg a Nemzeti cégtár keresőjében a kivitelezőt, és nézd meg, mit találsz ott.

 

number 1 7  Hány éves a cég?

Lehet  a cég már elküldött Neked egy referencialistát, amelyek 2011-től szólnak, miközben a cég az oldalon 2018-as. Miért más céggel dolgoznak? A korábbi bedőlt?

 

number 2 7  Hány fő a létszám?

1? 0? Akkor alvállalkozókkal dolgozik valószínű, vagy egyszerű bejelentéssel foglalkoztatja az alkalmazottakat. Vagy feketén. Lehet még nincs is alvállalkozója, és ha elnyeri a munkát, hirtelen alvállalkozókat keres majd.

 

number 3 7  Ki az ügyvezető?

Kivel tárgyalsz? Ki fogja aláírni a szerződést? Találkoztál-e az ügyvezetővel? Ott fog dolgozni ő is? Benne van a cégben? Láttad már egyáltalán?

 

number 4 7  Van hatályos negatív információ?

Ha van, akkor az legtöbbször inkasszó. Óvatosan az utalással.

 

number 5 7  Mennyi volt a tavalyi évi árbevétel?

Igaz, minden évben a zárómérleg leadása után kerül csak fel az előző évi árbevétel. Ismeretes az is, hogy azt mondja egy vállalkozó, hogy családi ház építésekkel foglalkozik már évek óta, és közben az előző évi árbevétel 3 millió forint se volt. Lehet ő volt a vezető kőműves, de még ekkora felelősséget nem vállalt eddig. 

 

Ha a fentiek pontok alapján jónak tűnik a választandó kivitelező, csak a jegyzett ügyvezetőt nem láttad még soha, gondolni kell arra, hogy csak egy jó adatokkal rendelkező, vásárolt cég. Rengeteg van belőle!

+number 1 7   REFERENCIA

Kérj referenciákat, EZ a legfontosabb! De NE érdekeljen a vállalkozó által küldött referencialista. Kérj telefonszámokat, és hívd fel őket (legalább 3-at), a legfrissebbeket, majd kérj a személyes megtekintést! Te kérd ezt. Nem elég felhívni a referenciaszemélyeket, ha megengedik, meg is kell nézni az elvégzett munkát. Szánj rá időt, ezt ne vedd félvállról.  A személyes meggyőződés a legfontosabb! A telefonálás sokszor kevés, mint a kivitelező által átküldött referencialista is. Azért vannak kivételek :)

 

Lehet, ha a fent dolgokon végigmész, nem is nagyon találsz megfelelő szakembert, főleg, hogy most konkrétan az építtetők futnak a kivitelezők után.

De inkább legyen meg később a munka, mint hogy sose készüljön el! Ez a mi tanácsunk! Ne siesd el!

Ha tetszett a cikk, oszd meg!

További információk

  • Válassz:
     
Megjelent: 564 alkalommal Utoljára frissítve: 2019. április 30., kedd 07:48
IdealHome

Építkezés vagy felújítás előtt állsz? Kérj ajánlatot ajánlott szakemberektől!

Ha már túl vagy rajta és elégedett, ajánld be a vállalkozót!

Építés és felújítás. Szájról szájra. Online.

Egy lépésben ajánlatkérés több vállalkozótól egyszerre!

Legfrissebb ajánlások!

Hagyd itt a névjegyed mindenképpen! 

Egyszer még építkezhetsz, vagy felújíthatsz, nem mindegy, kikkel kerülsz majd kapcsolatba, és milyen információk birtokában vághatsz neki ennek a NAGY feladatnak! Hamarosan nyereményjátékaink is lesznek!

Ha Te egy lelkiismeretes szakember vagy, ne engedj a kóklereknek! Iratkozz fel!

 

 

Igaz valamelyik Rád?