Itt vagy:IdealHome - Blog - Hasznos információk - Hogyan tudod kontrollálni, hogy a kiviteleződ a neki fizetett előleget az építkezésre költse?
2019. április 25., csütörtök 13:37

Hogyan tudod kontrollálni, hogy a kiviteleződ a neki fizetett előleget az építkezésre költse?

(1 szavazat)

Fizessünk, vagy ne fizessünk előleget a választott kivitelezőnek? Honnan tudhatom, hogy az előre kifizetett összeget a vállalkozó a házamra fogja-e költeni, és nem pedig a múltja hibáit fogja vele tömködni, vagy éppen BMW-t bérel szolgálati autónak belőle, amellyel villog egy darabig, vagy elmegy nyaralni? Miből állapíthatom meg, hogy a választott szakember valóban építőanyagot vesz az átadott előlegből, és megbízhatok benne már szerződéskötéskor?

 

Fogós kérdések. Te fizettél, vagy fizetnél-e a kiviteleződnek anyagelőleget, vagy munkadíj előleget?

Szerintem ez utóbbit hagyjuk is. Részemről mehet a levesbe az a vállalkozó, aki munkadíj előleget kér. (Talán Te nem tudod, de sokan,  akik munkadíj előleget kérnek az építőiparban, nincs pénzük még üzemanyagra sem…)

 

 

Nem először látok olyan árajánlatot és ütemezést, mint amit a cikkhez csatolt képen szemléltettem!

30% előlegfizetési igény szerződéskötéskor!

Ez lehet 10-20% is. Egy 50-60 milliós háznál ez temérdek pénz.  5-15 millió forint.

 

A fő kérdés:

Ha ennek a pénznek most lába kélne, hiányozna-e a befejezéshez?

Sajnos túl sok ahhoz a kókler, hogy ezt ne gondoljuk alaposan át!

Az a baj, hogy a megbízhatók sem állnak neki előleg nélkül dolgozni, mondván, nem banki intézmények, és ebben igazuk is van.  

 

Egy biztos: generálkivitelező bárki  lehet! A szakács, a pék, a banki alkalmazott, bárki!

Nézzük a kókler eseteket az előrefizetésekkel kapcsolatban:

Tegyük fel, eltelik egy-két hónap szerződéskötés után, amikor is jókora előleget már kifizettél, és a kiviteleződ kifogástalan munkát végez az első időszakban. Szimpatikus a vezető, egyre nyugodtabb és engedékenyebbé válsz, és egyre készségesebb a fizetéssel kapcsolatban.

Végül is halad a munka.  Az alapozást megcsinálták 2 hét alatt, szuper!”

Falazás, koszorú:

„Igaz az ütem még nincs kész teljesen, de kifizetem ennek is előre a 100%-át, hogy haladjon. Nehogy én akasszam meg a munkát! És jön a tél, tető alá kell, hogy kerüljön a ház.”

Körülbelül itt kezdenek el kiéleződni a kisebb bosszúságok. Csúszik a kivitelező, telnek a napok, hetek, majd hónapok.

„Valakit a kivitelezőm nem fizetett ki, így botrány van az építkezésemen.”

Nőnek az építőanyagárak, a kivitelező panaszkodik, hogy nincs szakember. Már előre kifizetted 1-2 millióval, hogy segíts neki, de valamiért mégsem halad a munka a megbeszéltek szerint. A kivitelező azt mondja, már alacsony az ár, amibe eleinte megállapodtatok. Nem baj. Megbízol benne, tolod még a pénzt, mert állnak a falak, és igaza van a kivitelezőnek, nőttek az árak, még jobban fizetsz előre,

„csak haladjon, könyörgöm, haladjon, ki kell költöznöm onnan, ahol lakom!”

És még pár hét, és jön a döbbenet, hetek óta nincs kinn senki az építkezésen. Nem változott semmi. Egyre nehezebb elérni a kivitelezőt. Rájössz, nem is az a cégvezető, akivel eddig tárgyaltál. Baj van!

Gyorsan előveszed a költségvetést, és megnézed mennyivel fizetted túl a kivitelezőt a készültséghez képest! Döbbenet! Eluralkodik rajtad a félelem, a düh,  a kétségbeesés!

Kihívsz egy független szakértőt, mert tökre egyedül vagy a vitában a kiviteleződdel, aki rávilágít, hogy már kezdetektől baj volt.

Nem ártott volna időben műszaki ellenőrt fogadni.

 

Nos, ez a forgatókönyv szerintem sokak számára ismerős, akik építkeztek! Nekem is az, mert értékesítőként dolgoztam jó pár olyan céggel, aki jónak tűnt eleinte, és aztán pont ezt tette a megrendelőjével. Már nem vagyok az értékesítőjük, és hasonló érzelmi  megnyilvánulásokon estem át, mint amit fentebb leírtam.  

Sőt olyannak is dolgoztam, akinek mikor fizetnie kellett volna nekem az elvégzett munkámért, azt mondta, hogy egyébként nem ő az ügyvezető, és a valódi ügyvezető nem hagyta jóvá kifizetést, hiába állítottam ki a számlát a megbeszéltek szerint.  Nem volt szerződés, szóbeli megállapodás volt.  Én banga.

Na mindegy. Ez utóbbi elkerülhető, ha szerződéskötés előtt az ellenőrzőlistát végigviszed.  Ez alap, hogy megtedd, mert megrendelőként is szuper lehet átélni azt, hogy egy fantom ügyvezetőt kell kergetned!

Ez a szakma elég mocskos. De azért építeni mindig is fognak, és ha kevés is, de vannak valóban megbízható mesteremberek. A célom, hogy ez a bázis gyűljön a honlapomra, akik képesek dagadó ajánlásokkal rendelkezni!

De akkor tekintsük vissza a fő kérdésre.

Hogyan fizessünk anyagelőleget? Ehhez először is kell egy reális költségvetés!

Előlegkezelés:

  • Fogadd el az előleg mértékét, amit kér a vállalkozó, azzal a kikötéssel, hogy részfizetéssel vállalod pár héten belül!

  • Fizesd ki egy részét először a vállalkozónak, akinek 2 napon belül meg kell vásárolnia, és ki kell fizetnie az adott árut a forgalmazójának, AZT, amire adtad a pénzt!

  • Kérj a vállalkozó építőanyag forgalmazójától (a vállalkozó kéri helyetted) egy nyilatkozatot arra, hogy egy adott mennyiségű áru pénzügyileg 100%-ban teljesítve lett a kiviteleződ által!

  • Irass alá egy lemondó nyilatkozatot a vállalkozóval, ha bármi történne a szerződés teljesítése kapcsán kettőtök között, az már a tied, a te tulajdonod, és az a mennyiség a terv szerinti teljes mennyiség! (egyébként Te is utána tudsz számolni!)

 

NE KEVERD ÖSSZE A MEGRENDELÉS VISSZAIGAZOLÁSÁT A PÉNZÜGYI TELJESÍTÉSSEL!

Az nem ugyanaz! Sok forgalmazót még fizetés előtt kiküld egy megrendelés visszaigazolót.

Ha szeretnél egy ilyen nyilatkozat mintát, szívesen küldök Neked (nézz vissza az oldalra később, vagy regisztrálj a hírlevélre, de messengeren is kérheted ingyenesen), amit én anno kivitelezőként használtam. Sok pénzt fizetett előre a megrendelőm, de nem kellett aggódnia, mert tudta kitől vettem az anyagokat, és elintéztem minden vásárlásról a nyilatkozatokat neki(e-mailben). És nekem is jó volt – mert korábban generálkivitelezőként ezzel a módszerrel dolgoztam  - , mert egy csomó visszaigényelhető Áfát beállíthattam a könyvelésbe… Mindenki boldog volt!

Nem azt mondom, hogy így nem veszíthetsz egy fillért se! De nem annyit, ha mégis előfordulna, hogy ne tud befejeztetni mással az építkezésed.

 

Remélem tudtam segíteni, és megfogadod a tanácsomat!

 

Ha ebbe egy vállalkozó nem megy bele… ott már baj van…

 

Ha tetszett a cikk oszd meg, és mindenképpen kövess minket hírlevélben, Facebook-on!

Tudunk olyan dolgokat tanácsolni, amit hasznodra fordíthatsz!

Ha tetszett a cikk, oszd meg!

További információk

  • Válassz:
     
Megjelent: 272 alkalommal Utoljára frissítve: 2019. április 30., kedd 07:42
IdealHome

Építkezés vagy felújítás előtt állsz? Kérj ajánlatot ajánlott szakemberektől!

Ha már túl vagy rajta és elégedett, ajánld be a vállalkozót!

Építés és felújítás. Szájról szájra. Online.

Egy lépésben ajánlatkérés több vállalkozótól egyszerre!

Legfrissebb ajánlások!

Hagyd itt a névjegyed mindenképpen! 

Egyszer még építkezhetsz, vagy felújíthatsz, nem mindegy, kikkel kerülsz majd kapcsolatba, és milyen információk birtokában vághatsz neki ennek a NAGY feladatnak! Hamarosan nyereményjátékaink is lesznek!

Ha Te egy lelkiismeretes szakember vagy, ne engedj a kóklereknek! Iratkozz fel!

 

 

Igaz valamelyik Rád?