Itt vagy:IdealHome - Blog - Sztorik - Lenyúlt a 2 segédmunkásom…
2019. április 25., csütörtök 12:22

Lenyúlt a 2 segédmunkásom…

(1 szavazat)

Sajnos az építőiparban nem túl új keletű a dolog, hogy kisebb-nagyobb lopások vagy visszaélések történnek.  A szakemberek erről biztosan tudnának jó sokat regélni, hogy eltűntek dolgok az építkezésekről, és hogy az újonnan alkalmazásba felvett „szakemberekből” hányan éltek vissza a bizalommal. Persze ez fordítva is történhet, de most a „főnök nézőpontjából” mesélem el az egyik sztorit.

2017 nyarán vagyunk, 3 építkezés haladt egyszerre az akkori cégemben. Megvolt a „mag” az alkalmazottakban, de mégis folyamatosan kellettek új szakemberek, segédmunkások után keresni, hirdetéseket feladni, eget-földet megmozgatni. Szakemberből hiány volt akkor is, és most is.

 

Ahhoz, hogy egyáltalán fel tudj venni valakit, nagy százalékban ezek voltak a jellemzők (talán még ma is):

  • Eleinte majdhogynem naponta kell fizetned az új alkalmazottaknak, különben nem jön dolgozni, majd heti vagy kétheti fizetést kell biztosítani.
  • Az alkalmazottak ebben az iparágban főképp az óradíjas elszámolást szeretik, a teljesítményarányosnál már jelentősen meg is szűrted a jelentkezőket, sőt nem is találtunk anno ilyen megoldással új kőművest, vagy segédmunkást.
  • A bejárását (utazási költség) is oda kell adni már az legelején, mert nem tud bejárni különben, saját bevallásuk szerint.

 

Fontos ismételnem, hogy tisztelet a kivételnek.

 

Ez így rendben is lett volna, oké, viszont hihetetlen sokan (kb.  50%- a jelentkezőknek) már abban is átverték, és megkárosították a „leendő főnöküket”, azaz engem, hogy a megbeszélt találkozón megjelenjen, vagy a reggeli munkakezdésnél az építkezésen tartózkodjon.

Vállalkozóként tudniillik, be szükséges jelenteni az alkalmazottat, ha jön dolgozni. Nem aznap. Előtte lévő nap. Ez az előírás. Sokan nem teszik meg, de ez a szabály. Mi megtettük.

A sok negatív tapasztalat miatt egyszerű bejelentéssel indultak a szakemberek kezdetben, a munkakezdés előtti napon bejelentve. Akkor 1000 Ft volt a napi bejelentés járuléka, nem nagy pénz.

 

De úgy, hogy sokan nem is jöttek el dolgozni, de be voltak jelentve, az szuper érzés volt!

 

Térjünk vissza az említett 2 segédmunkásra, akik viszont megjelentek Nálunk dolgozni!  Örültünk neki! Cégünk akkori műszaki vezetője is elégedett volt a munkájukkal, úgy nézett ki, hogy végre maradnak a szorgos legények, és meglesz a csapat!

 

A segédmunkás két megtermett fiatal volt, lelkes munkavállalóknak tűntek.

 

Napi fizetést kaptak és megígértük, hogy 2 nap múlva, ha minden rendben is lesz, akkor előre kifizetjük a havi utazási költséget is.

Eljött az ominózus nap kimentem az építkezésre, megdicsértem a munkájukat, elégedettek voltunk.

Megkapták előre a  havi utazási költséget az aznapi bérükkel együtt. Odaadtuk.

 

Másnap nem is jöttek… így jártunk.

 

A történetet Sz. E. mesélte el.

Neked is van hasonló sztorid? Írj egy cikket!

Ha tetszett a cikk, oszd meg kérlek!

További információk

  • Válassz:
     
Megjelent: 2782 alkalommal Utoljára frissítve: 2019. április 30., kedd 07:41
IdealHome

Építkezés vagy felújítás előtt állsz? Kérj ajánlatot ajánlott szakemberektől!

Ha már túl vagy rajta és elégedett, ajánld be a vállalkozót!

Építés és felújítás. Szájról szájra. Online.

Egy lépésben ajánlatkérés több vállalkozótól egyszerre!

Legfrissebb ajánlások!

Hagyd itt a névjegyed mindenképpen! 

Egyszer még építkezhetsz, vagy felújíthatsz, nem mindegy, kikkel kerülsz majd kapcsolatba, és milyen információk birtokában vághatsz neki ennek a NAGY feladatnak! Hamarosan nyereményjátékaink is lesznek!

Ha Te egy lelkiismeretes szakember vagy, ne engedj a kóklereknek! Iratkozz fel!

 

 

Igaz valamelyik Rád?