Itt vagy:IdealHome - Blog - Hasznos információk - Mennyibe kerül egy családi ház építése? 1. rész
2019. március 04., hétfő 10:51

Mennyibe kerül egy családi ház építése? 1. rész

(0 szavazat)
Mennyibe kerül egy családi ház építése? 1 rész. Mennyibe kerül egy családi ház építése? 1 rész.

Úton-útfélen ebbe kérdésbe lehet botlani, mert olyan irdatlan mértékű építési árváltozásokkal kell szembenézniük az új családi ház építőknek, és egyúttal a generálkivitelezőknek is hónapról-hónapra. A m2 ár megválaszolása nagyon félrevezető lehet, és sajnos az is, mégis így próbálnak a leendő megrendelők tájékozódni az aktuális állapotokról, hogy belefogjanak-e a házépítésbe, vagy sem. Megértem őket, szükség van kapaszkodóra. Pár tapasztalatot cikksorozat formájában megosztok most veled, mert igen elkeserítő volt számomra, mikor rádöbbentem, hogy ez az információ még támpontot sem ad, és a precizitás hiánya mennyire jelen van az építőiparban.

 

  • Tehát akkor, mennyi az annyi? Mint generálkitelező, mint mondasz erre a kérdésre? Nem egyszerű, igaz?

  • Mit válaszoltak neked, mint építtetőnek erre kérdésre?

 

Szívesen meghallgatnám azokat, akik túl vannak az építkezésen, hogy az előzetesen mondott hasra ütött m2 ár mennyire volt partiban a végleges produktum árával. 

 

Ami most – 2019. első negyedévében – terjedő információ a neten erről, az az, hogy 350.000 Ft/m2 ártól felfelé a csillagos egekig. 

Ha ezt hallod megrendelőként, Te fejedben valószínű bruttó ár jelenik meg hasznos m2-re vetítve, és több Vállalkozó fejében pedig nettó ár bruttó m2-re vetítve, valahogy ezt ritkán látom odatűzve az adat mellé, pedig ezek több milliós különbségek.

Ha valakinek kell a munka, egy picit alul fogja mondani, de a fejében esetleg a tartalom más, mint a Te fejedben.  Ha valaki meg pl. azt mondja 450.000 – 500.000 Ft/m2, lehet, hogy elhajtod azzal, hogy drágán dolgozik, pedig csak egy utóbbi munkája alapján mondott egy számot, amelyben extrák voltak, és annyira nincs szüksége munkára, pedig lehet ő lenne az igazán megbízható a számodra!

 

És ez az érdekes, mert simán lehet, hogy közel egy áron dolgozik mind a kettő vállalkozó.

 

Természetesen van, akivel tényleg elszalad a ló, és vannak olyanok, akik félnek az építőanyag árváltozásoktól, joggal. Egyszer megkérdeztem egy generálkivitelezőt, mennyiért vállal munkát milyen általános tartalommal, és az akkoriban átlagolt m2 ártól jóval többet mondott… Elhűltem és megkérdeztem, hogy miért ilyen sok?

A válasz: Annyi a munka, hogy nekem bőven elég egy ilyen, ezen megkeresem a sok pénzt, és nem kell annyit dolgozni.

Ez is egy vélemény, de legalább őszinte.

 

A saját véleményem az, hogy ezzel a m2 ár kérdéssel simán behúzod magadnak az alkalmatlan vállalkozókat, ha ezt az adatot választod stabilnak magadnak, és ettől  teszed függővé első körben, hogy kitől is kérsz ajánlatot.

Akkor mi lehet a helyes megoldás?

Hogyan kalkuláljon előre a megrendelő egy kicsit nagyobb pontossággal?

 

A következő cikkünkben tovább feszegetjük a témát, és hasznos tanácsokkal látunk el!

És arról is mesélek Neked hamarosan, hogy az alkalmatlan generálkivitelezők többsége hogyan áraz egy árazatlan költségvetést, és hogy mennyire fontos számukra az általuk hangoztatott m2 ár, miközben mégis olcsóbban vállalják el a munkát, mint az ugyanennyiért dolgozó másik kollégája. Teljesen lehidaltam ettől felismeréstől, mikor rájöttem, hogy mi is történik.

Az egyik legproblémás terület az építőiparban a családi ház építése.

 

Mégis sokat tudsz tenni azért, hogy ezeket ki is tud védeni.

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg!

További információk

  • Válassz:
     
Megjelent: 735 alkalommal Utoljára frissítve: 2019. április 30., kedd 07:41
IdealHome

Építkezés vagy felújítás előtt állsz? Kérj ajánlatot ajánlott szakemberektől!

Ha már túl vagy rajta és elégedett, ajánld be a vállalkozót!

Építés és felújítás. Szájról szájra. Online.

Egy lépésben ajánlatkérés több vállalkozótól egyszerre!

Legfrissebb ajánlások!

Hagyd itt a névjegyed mindenképpen! 

Egyszer még építkezhetsz, vagy felújíthatsz, nem mindegy, kikkel kerülsz majd kapcsolatba, és milyen információk birtokában vághatsz neki ennek a NAGY feladatnak! Hamarosan nyereményjátékaink is lesznek!

Ha Te egy lelkiismeretes szakember vagy, ne engedj a kóklereknek! Iratkozz fel!

 

 

Igaz valamelyik Rád?